Carlos Checa

Nueva imagenDirector titular i artístic de la Jove Orquestra Simfònica de Barcelona, Carlos Checa va saltar a l’escena internacional a Xina, en 2005, dirigint la City Chamber Orchestra of Hong Kong, en 2009 va debutar amb excel·lents crítiques al capdavant de la Royal Philharmonic Orchestra en el Cadogan Hall de Londres, i per invitació personal del mestre Gustavo Dudamel, al maig de 2014 va fer el seu debut a Veneçuela, en “El Sistema”.

Carlos Checa manté des de 2008 una estreta relació amb Orquestres Simfòniques de Llatinoamèrica, ha dirigit l’Orquestra Simfònica Nacional de Costa Rica, Orquestra Simfònica Nacional de Perú, Orquestra Simfònica de Xalapa (Mèxic), Orquestra Filharmònica Nacional d’Hondures, Orquestra Simfònica de Mendoza (Argentina) i la Simfònica de les Joventuts Francisco de Miranda, (Veneçuela). Ha dirigit també en Polonía la prestigiosa Wroclaw Philharmonic i la Pomeranian Philharmonic de Bydgoszcz, i a Espanya, orquestres simfòniques com l’Orquestra de Radio Televisió Espanyola, Orquestra Simfònica de Balears, Orquestra d’Extremadura, Orquestra de Còrdova, Orquestra Simfònica Provincial de Màlaga, Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia, Orquestra Simfònica de Ciudad Real, Orquestra Clàssica Santa Cecilia, Jove Orquestra Nacional d’Espanya,  Orquestra Manuel de Falla i l’Orquestra Simfònica de Tenerife.

Carlos Checa va fundar en 2005 el FIMUC, (Festival Internacional de Música Serranía de Cuenca) des de llavors és el seu director artístic. Des de 2012 és director musical de l’Orquestra Ciutat de Música (Conca), on ha celebrat destacats concerts com l’homenatge a Teresa Berganza al febrer de 2013, la gira pels principals Auditoris de la Comunitat de Castella-la Manxa de l’òpera “El Petit Escuraxemeneies “, de Britten, i la celebració en 2014 del XX Aniversari de l’Auditori de Conca, amb una nova producció de l’òpera” La Flauta Màgica”, de Mozart.

Carlos Checa ha dirigit estrenes de compositors Espanyols com Andrés Valero Castells, Juan de Dios García Aguilera i Paco Toledo, amb el qual recentment el segell EMEC va editar la seva Simfonia “Hipodámica”, obra que va ser gravada sota la direcció de Carlos Checa al costat de l’Orquestra Manuel de Falla.

Va començar els seus estudis musicals a la seva ciutat natal, a Barcelona, a l’edat de 6 anys i els seus primers passos en la direcció d’orquestra van ser de la mà del mestre Francesc Llongueres. En 2001, sota la tutela del mestre Albert Argudo, obté en el Conservatori Superior de Música de Barcelona, el títol superior en direcció d’orquestra amb les màximes qualificacions. S’especialitza a més en composició, instrumentació i pedagogia musical, i estudia piano, oboè i violí. En 2006 va rebre una beca de la Jove Orquestra Nacional d’Espanya.

Carlos Checa ha ampliat la seva formació musical amb els mestres Kurt Masur, Antoni Ros Marbà i George Phelivanian.