Carlos Checa

Nueva imagenCarlos Checa inicia aquesta tardor de 2020 la sisena temporada com a director titular i artístic de la Jove Orquestra Simfònica de Barcelona (JOSB), d’altra banda des de novembre de 2016 és director musical de l’Orquestra Simfònica de la discogràfica Universal Music amb seu a Madrid, i també, des de la seva fundació en 2005, Carlos dirigeix el Festival Internacional de Música Serrania de Cuenca (FIMUC), festival que el mes d’agost de 2021 complirà 15 edicions.
De la seva trajectòria musical destaca el seu salt a l’escena internacional a la Xina, en 2005, dirigint la City Chamber Orchestra of Hong Kong. En 2009 va debutar amb excel•lents crítiques al capdavant de la Royal Philharmonic Orchestra en el Cadogan Hall de Londres i per invitació personal del mestre Gustavo Dudamel, al maig de 2014 va fer el seu debut a Veneçuela, en “El Sistema”. Ha dirigit també principals orquestres simfòniques a Mèxic, el Perú, Xile, l’Argentina, Costa Rica, Hondures i Polònia, i a Espanya ha dirigit entre altres, orquestres com la Simfònica de Ràdio i Televisió Espanyola ,Real Filharmonia de Galícia, Orquestra Simfònica de Balears, Orquestra d’Extremadura, Orquestra de Còrdova, Orquestra Simfònica Provincial de Màlaga, Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia,Orquestra Clàssica Santa Cecilia, Orquestra Manuel de Falla i l’Orquestra Simfònica de Tenerife.
De la mà d’Universal Music Group, dirigeix des de 2016 gires simfòniques a nivell nacional i internacional amb diferents artistes de la discogràfica, ha dirigit en els principals festivals de música d’Espanya i destaca el seu debut en El Teatro Real de Madrid i en el Gran Teatre del Liceu de Barcelona.
Des de l’any 2012 col•labora regularment en la temporada Conca Ciutat de Música, on ha celebrat destacats concerts com l’homenatge a Teresa Berganza a l’Auditori de Conca, la gira pels principals Auditoris de la Comunitat de Castella-la Manxa de l’òpera “El Petit Escura-xemeneies”, de Britten, i la celebració del XX Aniversari de l’Auditori de Conca, amb la producció de l’òpera “La Flauta Màgica”, de Mozart.
En el terreny de la música contemporània ha dirigit estrenes de compositors com Andrés Valero Castells, Albert Carbonell, José Luís López Aranda i Paco Toledo, amb el qual recentment el segell EMEC va editar la seva Simfonia “Hipodámica”, obra que va ser gravada sota la direcció de Carlos Checa al costat de l’Orquestra Manuel de Falla.
Carlos Checa va començar els seus estudis musicals a l’edat de 6 anys i els seus primers passos en la direcció d’orquestra van ser de la mà del mestre Francesc Llongueres. En 2001, sota la tutela del mestre Albert Argudo, obté en el Conservatori Superior de Música de Barcelona, la seva ciutat natal, el títol superior en direcció d’orquestra amb les màximes qualificacions. S’especialitza a més en composició, instrumentació i pedagogia musical, i estudia piano, oboè i violí.En 2006 va rebre una beca de la Jove Orquestra Nacional d’Espanya.
Carlos Checa ha ampliat la seva formació musical amb els mestres Kurt Masur, Antoni Ros Marbà i George Phelivanian.