Carlos Checa

Nueva imagenCarlos Checa és director titular i artístic de la Jove Orquestra Simfònica de Barcelona (JOSB) des de la temporada 2015 i treballa per a la discogràfica Universal Music, com a director musical de l’Orquestra Simfònica Universal Music des de novembre de 2016.Va saltar a l’escena internacional a la Xina en 2005 dirigint la City Chamber Orchestra of Hong Kong. En 2009 va debutar amb excel·lents crítiques al capdavant de la Royal Philharmonic Orchestraen el Cadogan Hall de Londres i per invitació personal del mestre Gustavo Dudamel, al maig de 2014 va fer el seu debut a Veneçuela, en “El Sistema”.

Carlos Checa ha dirigit també orquestres simfòniques com l’Orquestra Simfònica Nacional de Costa Rica, Orquestra Simfònica Nacional del Perú, Orquestra Simfònica de Xalapa (Mèxic), Wroclaw Philharmonic (Polònia), Pomeranian Philharmonic de Bydgoszcz(Polònia), Orquestra Filharmònica Nacional d’Hondures, Orquestra Simfònica de Mendoza (l’Argentina) i la Simfònica Francisco de Miranda (Veneçuela). A Espanya, ha dirigit l’Orquestra Simfònica de Ràdio i Televisió Espanyola, Real Filarmonía de Galícia, Orquestra Simfònica de Balears, Orquestra d’Extremadura, Orquestra de Còrdova, Orquestra Simfònica Provincial de Màlaga, Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia, Orquestra Simfònica de Ciudad Real, Orquestra Clàssica Santa Cecilia, Orquestra Manuel de Falla i l’Orquestra Simfònica de Tenerife.

Des de l’any 2012 col·labora regularment en la temporada “Cuenca Ciutat de Música”, on ha celebrat destacats concerts com l’homenatge a Teresa Berganza a l’Auditori de Conca, la gira pels principals Auditoris de la Comunitat de Castella-la Manxa de l’òpera “El Petit Escura-xemeneies”, de Britten, i la celebració del XX Aniversari de l’Auditori de Conca, amb la producció de l’òpera “La Flauta Màgica”, de Mozart.

En el terreny de la música contemporània ha dirigit estrenes de compositors Espanyols com Andrés Valero Castells, Albert Carbonell, José Luís López Aranda i Paco Toledo, amb el qual recentment el segell EMEC va editar la seva Simfonia “Hipodámica”, obra que va ser gravada sota la direcció de Carlos Checa al costat de l’Orquestra Manuel de Falla.

Carlos Checa va començar els seus estudis musicals a l’edat de 6 anys i els seus primers passos en la direcció d’orquestra van ser de la mà del mestre Francesc Llongueres. En 2001, sota la tutela del mestre Albert Argudo, obté en el Conservatori Superior de Música de Barcelona, la seva ciutat natal, el títol superior en direcció d’orquestra amb les màximes qualificacions. S’especialitza a més en composició, instrumentació i pedagogia musical, i estudia piano, oboè i violí. En 2005 va fundar el Festival Internacional de Música Regió muntanyenca de Conca – FIMUC, i en 2006 va rebre una beca de la Jove Orquestra Nacional d’Espanya.

Carlos Checa ha ampliat la seva formació musical amb els mestres Kurt Masur, Antoni Ros Marbà i George Phelivanian.