Carlos Checa

Nueva imagen

Carlos Checa és director titular i artístic de la Jove Orquestra Simfònica de Barcelona des de la temporada 2015-2016 i des de novembre de 2016 és director musical de l’Orquestra Simfònica de la discogràfica Universal Music.

Va saltar a l’escena internacional a Xina en 2005 dirigint la City Chamber Orchestra of Hong Kong, en 2009 va debutar amb excel·lents crítiques al capdavant de la Royal Philharmonic Orchestra en el Cadogan Hall de Londres i per invitació personal del mestre Gustavo Dudamel, al maig de 2014 va fer el seu debut a Veneçuela, en “El Sistema”.

Carlos Checa ha dirigit també orquestres simfòniques com l’Orquestra Simfònica Nacional de Costa Rica, Orquestra Simfònica Nacional de Perú, Orquestra Simfònica de Xalapa (Mèxic), Wroclaw Philharmonic (Polònia), Pomeranian Philharmonic de Bydgoszcz (Polònia), Orquestra Filharmònica Nacional d’Hondures, Orquestra Simfònica de Mendoza (Argentina) i la Simfònica Francisco de Miranda a Veneçuela. A Espanya, ha dirigit l’Orquestra Simfònica de Radi i Televisió Espanyola, Real Filharmonia de Galícia, Orquestra Simfònica de Balears, Orquestra d’Extremadura, Orquestra de Còrdova, Orquestra Simfònica Provincial de Màlaga, Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia, Orquestra Simfònica de Ciudad Real, Orquestra Clàssica Santa Cecilia, Orquestra Manuel de Falla i l’Orquestra Simfònica de Tenerife.

Des de l’any 2012 col·labora regularment en la temporada “Cuenca Cidad de Música”, on ha celebrat destacats concerts com l’homenatge a Teresa Berganza a l’Auditori de Cuenca, la gira pels principals Auditoris de la Comunitat de Castella-la Manxa de l’òpera “El Petit Escuraxemeneies”, de Britten, i la celebració del XX Aniversari de l’Auditori de Cuenca, amb la producció de l’òpera “La Flauta Màgica”, de Mozart. En el terreny de la música contemporània ha dirigit estrenes de compositors Espanyols com Andrés Valero Castells, José Luís López Aranda, Albert Carbonell i Paco Toledo, amb el qual el segell EMEC va editar en 2015 la seva Simfonia “Hipodámica”, obra que va ser gravada sota la direcció de Carlos Checa al costat de l’Orquestra Manuel de Falla.

Carlos Checa ha dirigit solistes com Xuefei Yang, José Menor, Mathilde Borsarello, Cristina Montes, Luís Fernando Pérez, Alejandro Friedhoff i concerts simfònics i gires internacionals amb artistes com Isabel Pantoja i a partir del proper mes de juny també amb Miguel Ríos.

Carlos Checa va començar els seus estudis musicals a l’edat de 6 anys i els seus primers passos en la direcció d’orquestra van ser de la mà del mestre Francesc Llongueres. En 2001, sota la tutela del mestre Albert Argudo, obté en el Conservatori Superior de Música de Barcelona, la seva ciutat natal, el títol superior en direcció d’orquestra amb les màximes qualificacions. S’especialitza a més en composició, instrumentació i pedagogia musical, i estudia piano, oboè i violí. En 2005 va fundar el Festival Internacional de Música Serranía de Cuenca – FIMUC, i en 2006 va rebre una beca de la Jove Orquestra Nacional d’Espanya.

Carlos Checa ha ampliat la seva formació musical amb els mestres Kurt Masur, Antoni Ros Marbà i George Phelivanian.